Vihti Triathlon

Jäseneksi Vihti Triathloniin?

Vihti Triathlon on rento seura kaiken kokoisille ja kuntoisille lajista kiinnostuneille.

Mitä on Triathlon?

Historiaa

Triathlonin on kehittänyt kalifornialainen urheiluseura San Diego Track Club 1970-luvun alussa. Aluksi kilpailumatkat olivat nykyistä huomattavasti lyhyempiä eikä matkan eri osuuksien pituuksia ollut määritelty tarkkaan. Eri yhteydessä matkat poikkesivat toisistaan huomattavasti. Ensimmäinen San Diego Track Clubin järjestämä triathlon koostui 10 kilometrin juoksusta, 8 kilometrin pyöräilystä ja 500 metrin uinnista.

Kun vuonna 1978 Havaijilla järjestettiin ensimmäinen Ironman– eli Teräsmies-kilpailu, se saavutti muutaman vuoden kuluessa suuren näkyvyyden ja sitä kautta laji kasvatti huomattavasti suosiotaan. Siitä asti triathlonin oikeimpana pituutena on pidetty juuri Teräsmies-kisan matkaa, jossa kilpailumatkat ovat 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42 195 metriä juoksua, eli maratonin verran.

Triathlon hyväksyttiin olympialiikkeeseen vuonna 1994 ja se oli ensimmäistä kertaa mukana vuoden 2000 kisoissa Sydneyssä. Olympialaisissa kilpaillaan neljäsosamatkoilla.

Triathlon-matkojen pituudet

Triathlonissa järjestetään erimittaisia kilpailuja. Niin sanottuna kuninkuusmatkana pidetään täys- eli Ironman-matkaa. Siihen kuuluu 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksu. Suurin osa kilpailuista on selvästi lyhyempi, ja esimerkiksi olympialaisissa kilpaillaan niin sanotussa varttimatkassa, joka on noin neljäsosa täysmatkan pituudesta.

Viralliset triathlon-matkat ovat:

  • Sprinttimatka: 750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja viisi kilometriä juoksua.
  • Perusmatka, josta käytetään myös nimitystä: olympiamatka: 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä ja kymmenen kilometriä juoksua.
  • Puolimatka: 1,9 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja 21 kilometriä juoksua.
  • Täysmatka eli Ironman-matka: 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksu (42,195 kilometriä).

Naisilla ja miehillä on kilpasarjoissa saman mittaiset matkat taivallettavana. Tosin Kuntosarjat ja nuorten sarjat ovat yleensä tavallista lyhyempiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s